Η προστασία από την θερμοπληξία βασίζεται κυρίως στην πρόληψη. Για να αποφύγουμε λοιπόν την θερμοπληξία, τις καυτές καλοκαιρινές μέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα για την υγεία μας, χρειάζεται να προσέξουμε και να πάρουμε τα μέτρα μας.
Ο δεκάλογος προστασίας από την θερμοπληξία
1. Το πρώτο μέλημα του ανθρώπου όταν υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας είναι να αναζητήσει ένα χώρο όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος (37˚ C) ώστε ο οργανισμός να μπορεί να θερμορυθμίζει, όπως η αναζήτηση κλιματιζόμενου χώρου.
2. Ο άνθρωπος πρέπει να ντύνεται με ελαφρά ρούχα, ώστε να μη συσσωρεύεται στον οργανισμό θερμότητα. Επίσης τα ρούχα αυτά θα πρέπει να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία (συνήθως ενδύματα ανοικτού χρωματισμού).
3. Εάν είναι απαραίτητο να εκτεθεί το άτομο στον ήλιο καλό θα είναι να φορά καπέλο ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η συσσώρευση θερμότητας στο σώμα.
4. Είναι σκόπιμο να καταναλώνεται αρκετή ποσότητα νερού, κυρίως κρύου, ώστε το άτομο να μην αφυδατώνεται λόγω της μεγάλης εφιδρώσεως.
5. Πρέπει να καταναλώνονται τροφές ελαφράς συστάσεως πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, ώστε να μην επιβαρύνονται τα όργανα της πέψεως, να μη παράγονται μεγάλες ποσότητες θερμαντικού φορτίου και να αναπληρώνονται οι ηλεκτρολύτες που χάνονται με τη μεγάλη εφίδρωση.
6. Σε περιόδους κινδύνου θερμοπληξίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση αλκοολούχων ποτών, δεδομένου ότι αυτά θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή θερμαντικού.
7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η σωματική άσκηση και ιδιαίτερα σε ανοικτούς χώρους καθόσον η υπερπαραγωγή θερμότητας δεν θα μπορεί να απαχθεί από τον οργανισμό.
8. Ο συχνός καταιονισμός του σώματος με κρύο νερό στο λουτρό είναι εξαιρετικά ωφέλιμος δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο μεγάλες ποσότητες θερμαντικού απομακρύνεται από το σώμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα μπάνιο στη θάλασσα διότι έτσι θα μεταβιβαστεί θερμαντικό από το σώμα στο θαλάσσιο νερό το οποίο έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα.
9. Σε περιόδους θερμοπληξίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε μορφή ηλιοθεραπείας διότι συσσωρεύεται θερμότητα στο σώμα η οποία δεν μπορεί να απαχθεί.
10. Τα άτομα που χρησιμοποιούν διάφορα φάρμακα θα πρέπει με τη παρέμβαση και τις οδηγίες του ιατρού τους να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις ή αλλαγές. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι, σε περιόδους καύσωνα απαγορεύεται βασικά η χρήση διουρητικών φαρμάκων ή τροποποιείται από τον ιατρό η δοσολογία τους.