Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΑΡΤΙΚΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ
Ο Σπύρος Μουλόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποίαν και αναγορεύθηκε Αριστούχος Διδάκτωρ.
Διαδοχικά υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας από βοηθός έως Τακτικός Καθηγητής. Επίσης, διετέλεσε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθ’ όλο το διάστημα της πανεπιστημιακής θητείας του (μεγαλύτερο των σαράντα ετών) εκπαίδευσε γενεές φοιτητών Ιατρικής και ειδικευομένων ιατρών, διδάσκων καθημερινά επί ώρες και νοσήλευσε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών.
Διετέλεσε:
· Πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας
· Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης
· Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
· Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα
Ο Καθηγητής Μουλόπουλος χρημάτισε Πρόεδρος πολλών επιστημονικών εταιρειών, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Έχει γράψει κεφάλαια σε 7 ξενόγλωσσα συγγράμματα και εξέδωσε 7 μόνο-συγγραφικά βιβλία, εκ των οποίων ένα εκδόθηκε στις ΗΠΑ και ένα άλλο στην Αγγλία. Το σύγγραμμα «Θεραπευτική Εσωτερικών Νόσων» κυκλοφόρησε το 2017 σε δέκατη έκδοση.
Έχει δημοσιεύσει επίσης πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Ενα απο τα μεγαλύτερα προσόντα του Καθηγητού Μουλόπουλου, αναντίρρητα, είναι η σπανία έφεσή του και η σπουδαία προσφορά του στον ερευνητικό ιατρικό τομέα:
· Εργαζόμενος με δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα, διενήργησε την πρώτη στεφανιαιογραφία παγκόσμια, ένα χρόνο προτού να επιχειρηθεί αυτή στις ΗΠΑ
· Εργαζόμενος εν συνεχεία στις ΗΠΑ, στην Cleveland Clinic και στο Πανεπιστήμιο της Utah, ασχολήθηκε με την έρευνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των τελικών σταδίων των καρδιοπαθειών
· Βασικό, διεθνώς επίτευγμά του είναι Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΑΟΡΤΙΚΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ
· Επινόησε πολλές άλλες μεθόδους υποβοήθησης της πάσχουσας και ανεπαρκούς καρδιάς
· Επινόησε τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μπορεί να τοποθετηθούν χωρίς εγχείρηση
· Εγκατέστησε την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παθολογικών νοσημάτων
· Εγκατέστησε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων
· Εγκατέστησε την πρώτη Μονάδα Συνεχούς Επιτηρήσεως, εφόσον δημιούργησε το πρότυπο της νοσοκομειακής νοσηλείας των 5 βαθμίδων ( ημερήσια νοσηλεία, κοινές κλίνες, συνεχής επιτήρηση, αυξημένη φροντίδα και εντατική θεραπεία ) η οποία τώρα αρχίζει να καθιερώνεται σε πρωτοποριακά Κέντρα του εξωτερικού.
Για την ερευνητική του δραστηριότητα έτυχε διαφόρων διεθνών διακρίσεων, σημαντικότερη των οποίων είναι η ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορος Επιστημών του Πανεπιστημίου της Utah. Είναι ο μόνος Έλληνας ιατρός που έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ Αμερικανικού Πανεπιστημίου.
Εξελέγη επίσης επίτιμο μέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.