Ο Τζίντου Κρισναμούρτι γεννήθηκε στις 11 Μαϊου 1895 στο Μαντανάπαλι της επαρχίας του Μαντράς της νότιας Ινδίας.
Η μητέρα του Sanjeevamma, πέθανε το 1905 όταν ο Κρισναμούρτι ήταν 10 ετών. Τον επόμενο χρόνο ο πατέρας του, Jiddu Narayaniah, πήγε μαζί με τους τέσσερεις γιούς του να ζήσει στο Άντιαρ, όπου ήταν τα κεντρικά γραφεία της Θεοσοφικής Εταιρείας (Theosophical Society), στην οποία ο πατέρας του ήταν μέλος από το 1882. Η Πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας, Annie Besant, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά όλα τα επόμενα χρόνια όπου εν τέλει υιοθέτησε τον Κρισναμούρτι και τον αδελφό του Nitya το 1912.
Τον Απρίλιο του 1909 ο Κρισναμούρτι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Charles Webster Leadbeater, ένα επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της Θεοσοφικής Εταιρείας. Ο Leadbeater πρόσεξε τον Κρισναμούρτι ενώ κολυμπούσε στον Adyar ποταμό και έμεινε κατάπληκτος «από την εξαιρετική αύρα που ανέδυε ο νέος χωρίς ίχνος ατομικισμού ή εγωισμού». Τότε αυτός πίστεψε ότι ο Κρισναμούρτι ήταν ο αναμενόμενος Παγκόσμιος Διδάσκαλος (Μεσσίας) τον οποίον περίμεναν οι Θεοσοφιστές.
Το 1911 η Θεοσοφική Εταιρεία ίδρυσε στο όνομα του το «Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής» (Order of the Star in the East – OSE) το οποίο εντός ολίγου αριθμούσε χιλιάδες οπαδούς. Τον Απρίλιο του 1911 τον έστειλαν στην Αγγλία για περαιτέρω σπουδές, όπως άρμοζε σε ένα πρόσωπο στο οποίο είχαν επενδύσει τόσα πολλά.
Το 1922 ο Κρισναμούρτι με τον αδελφό του ταξίδευσαν, σε μία περιοδεία τους, από το Sydney στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου έμειναν σε ένα αγροτόσπιτο στο Ojai Valley. Σε αυτό το σπίτι ο Κρισναμούρτι έζησε όλο το υπόλοιπο μέρος της ζωής του, όταν δεν ταξίδευε ανά τον κόσμο με σκοπό να διδάξει τις ιδέες του.
13 Νοεμβρίου 1925 ο αδελφός του Nitya πέθανε σε ηλικία 27 ετών από επιπλοκές της φυματιώσεως, από την οποία έπασχε από παλαιότερα. Αυτό ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον Κρισναμούρτι δεδομένου ότι ο αδελφός του ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούσε να μιλάει ανοιχτά, να του εκμυστηρεύεται οτιδήποτε τον απασχολούσε και γενικά ήταν το στήριγμα του και ουσιαστικά η τελευταία επαφή με την οικογένεια του.
Ο θάνατος αυτός έπεισε τον Κρισναμούρτι ότι οι θεωρίες της Θεοσοφικής Εταιρείας δεν βασιζόντουσαν σε στέρεες και αληθινές βάσεις, δεδομένου ότι όλοι στην Εταιρεία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο αδελφός του δεν θα πέθαινε από τη νόσο του. Τούτο, φαίνεται, δεν ήταν η μόνη αστοχία των απόψεων των Θεοσοφιστών κατά τη γνώμη του Κρισναμούρτι, ήταν όμως η σταγόνα που επέφερε τη μεγάλη αλλαγή στην ψυχή και το νου του.
Το 1929 ο Κρισναμούρτι διέλυσε το Τάγμα του Αστέρος της Ανατολής ύστερα από 18 χρόνια από τη σύσταση του. Αυτός επέστρεψε στους δωρητές τα χρήματα και ότι άλλα αγαθά είχαν δοθεί.
Από τότε και μετά ο Κρισναμούρτι γύριζε ανά τον κόσμο διδάσκοντας αυτά που πίστευε πως έχουν αξία για το κάθε άνθρωπο, ανεξαρτητοποιημένος πλέον από τους περιορισμούς και την φιλοσοφία των Θεοσοφιστών.
Το έργο του Κρισναμούρτι παρουσιάζεται από εδώ και πέρα τεράστιο με ομιλίες, διαλέξεις, συμπόσια και κάθε είδος φιλοσοφικό και διδακτικό έργο.
Συγχρόνως, ήταν αναρίθμητες οι επαφές του και οι συζητήσεις με ανθρώπους όλων των κοινωνικών βαθμίδων από θρησκευτικούς ή πολιτικούς ηγέτες μέχρι έναν ατέλειωτο αριθμό απλών πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων.
Το μυαλό και η σκέψη του μεγάλου δασκάλου ήταν μέχρι τα τελευταία λεπτά της ζωής του ολοκάθαρα. Ο Κρισναμούρτι πέθανε δέκα λεπτά μετά το μεσονύκτιο στις 17 Φεβρουαρίου 1986 σε ηλικία 90 ετών ενώ έπασχε από ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος, στο σπίτι που είχαν επιλέξει να ζήσουν με τον αδελφό του, στο Ojai της Καλιφόρνιας.
Το έργο του διασώζεται σε βιβλία και σε πολλές άλλες μορφές πολύγλωσσου επικοινωνιακού υλικού όπως video, κασέτες και άλλα παρόμοιας μορφής εργαλεία, τα οποία μπορεί να βρει ο καθένας παγκόσμια σε ένα από τους τέσσερεις Οργανισμούς (official Foundations) που φέρουν το όνομα του και οι οποίοι ιδρύθηκαν προς τιμή του.