Πως μπορεί κάποιος να μάθει αν είναι υπέρβαρος και πόσο;

Η παχυσαρκία μετράται με τον “Δείκτη Μάζας Σώματος” (“Body Mass Intex” ή BMI). Το BMI του καθενός δείχνει αν το βάρος του είναι αυτό που αντιστοιχεί στο ύψος του.

 • Αν το BMI είναι μεταξύ 25 και 29.9, τότε το άτομο είναι υπέρβαρο.
 • Αν το BMI είναι 30 ή μεγαλύτερο, τότε το άτομο είναι παχύσαρκο.

Πότε πρέπει να πάει κάποιος στον ιατρό;

Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος επισκέπτεται τον ιατρό, δεδομένου ότι αυτός μπορεί να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν απο σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και πλήθος άλλα νοσήματα. Επίσης, σε σύγκριση πάλι με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος, οι παχύσαρκοι ζουν λιγότερο. Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει κάποιος να διατηρεί το βάρος του φυσιολογικό.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος;

Για να ελαττώσει κάποιος το βάρος του σώματος πρέπει:

 • ή να τρώει λιγότερο
 • ή να ασκείται περισσότερο
 • ή να κάνει και τα δύο μαζί

Για το σκοπό αυτό υπάρχει ένα πλήθος διαιτών. Σε ένα συγκριτικό έλεγχο που έγινε μεταξύ των τριών πιο δημοφιλών διαιτών, καμμιά δίαιτα δεν φάνηκε να υπερτερεί της άλλης. Αρα, κάθε δίαιτα που ελαττώνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μπορεί να ελαττώσει το σωματικό βάρος του ανθρώπου που την ακολουθεί, αρκεί το άτομο αυτό να επιμείνει ακολουθώντας την δίαιτα.

Η φυσική άσκηση δρα με τον ίδιο τρόπο. Ο άνθρωπος που θέλει να ελαττώσει το βάρος του πρέπει να περπατάει, να χορεύει, να φτοιάχνει τον κήπο του ή να κουνάει τους ώμους του ενώ κάθεται. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καίγονται περισσότερες θερμίδες με περισσότερη κινητική δραστηριότητα. Πρέπει κάποιος να διατηρεί την αύξηση της δραστηριότητας του και να μην επιστρέφει σε παλαιότερες συνήθειες σχετικής αδράνειας.

Εάν κάποιος ακολουθήσει κάποια δίαιτα ή/και αυξήσει την άσκησή του, θα μειώσει το βάρος του. Εάν ο άνθρωπος αυτός επανέλθει στην συνέχεια στις προ της απώλειας βάρους συνήθειες, τότε θα επανακτήσει το βάρος που είχε χαθεί.

Άρα, εν τέλει, η απίσχνανση ακολουθεί ένα δικό της νόμο: για να μειώσει ένας άνθρωπος το σωματικό του βάρος πρέπει αλλάξει τις συνήθειές του προς το καλύτερο.

Ο καλύτερος τρόπος που πρέπει να ξεκινήσει κάποιος την ελάττωση του βάρους του είναι αρχίσει σιγά-σιγά, με μικρές αλλαγές στις συνήθειές του, στις οποίες πρέπει να επιμείνει. Μετά, συνεχίζει με νέες μικρές αλλαγές στις οποίες πρέπει, επίσης, να επιμείνει και να τις διατηρήσει.

Υπάρχουν ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του σωματικού βάρους;

Υπάρχουν φάρμακα και εγχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Όμως, αυτές οι θεραπείες εφαρμόζονται σε πολύ σοβαρές παχυσαρκίες οι οποίες δεν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά με δίαιτα και άσκηση. Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι ότι, καμιά θεραπεία δεν αντικαθιστά την δίαιτα και την άσκηση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ακολουθούν μία ιατρική θεραπεία πρέπει παράλληλα να αλλάζουν και τις συνήθειές τους όσον αφορά την δίαιτα τους και την άσκηση τους. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η ολιγοθερμική δίαιτα και η άσκηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε προσπάθειας μειώσεως του σωματικού βάρους.

Πως δρουν τα φάρμακα στην ελάττωση του βάρους;

Τα φάρμακα απισχνάνσεως δρουν είτε με ελάττωση της ορέξεως είτε αλλάζουν τον τρόπο απορρόφησης των τροφών.

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται από άτομα που:

 • Έχουν BMI 30 ή μεγαλύτερο.
 • Έχουν BMI 27-30 αλλά έχουν συγχρόνως ιατρικά προβλήματα όπως, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιακά Νοσήματα ή Υπέρταση.

Πως επιτυγχάνεται χειρουργικά η απώλεια βάρους;

Με το χειρουργείο επιτυγχάνεται η σμίκρυνση του στομάχου. Κάποιες χειρουργικές τεχνικές, επίσης, αλλάζουν την διαδρομή των τροφών στο έντερο με αποτέλεσμα να απορροφώνται λιγότερες τροφές και θερμίδες.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αφορά μόνο άτομα που έχουν:

 • BMI μεγαλύτερο από 40, ή
 • BMI μεταξύ 35 και 40 αλλά συγχρόνως έχουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιακά νοσήματα ή Υπέρταση.

Πως θα αποφασίσει κάποιος ποιά είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία απισχνάνσεως γι’ αυτόν;

Όταν ο ιατρός προτείνει θεραπεία απισχνάνσεως, ο ασθενής πρέπει να ρωτήσει τα εξής:

 • Πόσο βάρος προβλέπεται να χάσει με την θεραπεία και σε πόσο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι, ακόμη και με χειρουργική επέμβαση πολλοί άλλοι ασθενείς δεν έγιναν ποτέ λεπτοί.
 • Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος ασθενής με την προτεινόμενη θεραπεία. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διάφορες παρενέργειες. Η εγχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, αιμορραγίες, να δημιουργήσει την ανάγκη άλλων εγχειρήσεων ή να παρουσιασθούν και πιο ακραίες καταστάσεις. Για να ελαττωθούν οι κίνδυνοι των χειρουργικών προβλημάτων, πρέπει ο ασθενής να είναι σίγουρος ότι ο χειρουργός του είναι εξειδικευμένος με το αντικείμενο της παχυσαρκίας και ότι θα χειρουργηθεί σε ένα επώνυμο χειρουργικό κέντρο με εξαιρετική ιστορία και άριστα αποτελέσματα.
 • Τι αλλαγές είναι απαραίτητες να γίνουν στην δίαιτα και στον τρόπο ζωής του ασθενούς; Οι θεραπείες απισχνάνσεως δεν είναι ένας «σύντομος δρόμος», χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Άτομα που θεραπεύονται για παχυσαρκία πρέπει να αλλάζουν διαιτητικές συνήθειες και δραστηριότητες, από την άποψη της καθημερινής ασκήσεως. Η οποιαδήποτε θεραπεία παχυσαρκίας δεν έχει από μόνη της αποτελέσματα εάν δεν βοηθήσει και ο ασθενής. Στην θεραπεία της παχυσαρκίας, κατ’ εξαίρεση από τις υπόλοιπες ιατρικές θεραπείες, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει κατά νουν το ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Για τούτο το λόγο πολλές φορές, ο ασθενής χειρουργείται μόνο όταν αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως όταν χάσει από μόνος του προηγουμένως μερικά κιλά βάρος.
 • Θα μπορέσει ο άνθρωπος να επεξεργάζεται την τροφή φυσιολογικά; Εξαιτίας μερικών εγχειρήσεων, οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσλάβουν μερικά θρεπτικά συστατικά απο τις τροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία ως διατροφικά συμπληρώματα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να χάσει βάρος με φυτικά ή άλλα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα;

Μερικά από αυτά τα σκευάσματα δεν είναι ασφαλή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να ερωτηθεί ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός προτού κάποιος χρησιμοποιήσει τέτοια σκευάσματα.

(Βοήθημα για την συγγραφή των ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ:

UpToDate Nov 04, 2013, THE BASICS Patient information: Weight loss treatment).